Uzay Turizmi: Macera Dolu Bir Deneyim
Prof. Dr. Muharrem Tuna, Prof. Dr. Güney Çetin Gürkan, Araştırma Görevlisi Başak Özyurt, Bayram Yıldız, İlker Bayram, Gurur İrem Bıyıkoğlu tarafından hazırlanan “Uzay Turizmi Raporu”na göre, uzay turizmi “macera ve eğlence deneyimi için uzaya erişilebilirlik sunmayı amaçlayan bir deneyim” olarak tanımlanıyor. Uzay turisti ise profesyonel faaliyetler için uzaya seyahat eden astronotlardan farklı olarak “uzaya özgü eğlence faaliyetleri için seyahat eden ve uzayı deneyimleyen kişi” olarak adlandırılıyor.
Uzay turizmi, belirli zorunlulukları olan lüks bir turizm türüdür ve çok yüksek gelir seviyesine sahip bireylere hitap eder. Bu turizm türünü deneyimlemek isteyenler öncelikle belirli eğitim ve uygunluk testlerinden geçmek zorundadır.
Uzay turizmi, temel amacı eğlence amaçlı uzay teknolojisini geliştirmek olan dünya tabanlı simülasyonları, turları ve deneyimleri de kapsar. Uzay turistlerine uzay yolculuğuyla ilgili doğrudan ve dolaylı hizmet sunan, uzay sporları ve yeni havacılık endüstrisinin oluşmasında devletlere temel altyapı bakımı sağlayan, uzayın ticarileşmesine olanak tanıyan uzay turizmi, uzay turizminin çeşitli alanlarını kapsamaktadır.
Uzay turizmi pazarının 2029’a kadar yüzde 26 büyümesi öngörülmektedir. 2023’ten 2030’a kadar toplam tahmini gelir büyüklüğünün 4 milyar doları bulması bekleniyor. Pazardaki gelirin 2029’da 605 milyon dolara kadar çıkacağına dair tahminler, uzay turizminin gelişeceğinin de göstergesi olarak kabul ediliyor.
Uzay araçlarını tekrar kullanılabilir hale getiren özel girişimciler, milyon dolar tutan görev bütçelerinde önemli düşüşler sağlıyor, bu da uzay turizmini mümkün hale getiriyor. NASA kontratlarını alan ve uzay gemilerini daha az maliyetli hale getiren Elon Musk’ın kurduğu Space X şirketi, 2008’den 2022’ye kadar yaklaşık 200 roket fırlattı. Bu yıl fırlatılacak roket sayısını 88 olarak belirleyen şirketin son 5 yılda yaklaşık 3,5 kat fazla roket fırlattığı görülüyor.
Uzay turizminin Türkiye’deki Durumu
Türkiye’de yörünge ve yörünge altı uzay turizmi faaliyetleri henüz bulunmamaktadır. Ancak, daha çok uzay kampı ve eğitim merkezleri kapsamında faaliyetler yürütülmektedir. Türkiye, uzay turizmi konusunda yeterli altyapıya sahip değildir. Ancak, ülkemizdeki turizm sektörü, bu konuda ciddi bir potansiyel taşımaktadır. Uzay turizmi, gelecekte Türkiye’nin turizm sektörü için önemli bir kazanç kapısı olabilir.
Sonuç olarak, uzay turizmi geleceğin turizm sektörü olarak görülmekte ve giderek gelişmektedir. Uzay turizmi, macera dolu bir deneyim sunan lüks bir turizm türüdür. Bu turizm türü, belirli zorunlulukları olan ve yüksek gelir seviyesine sahip bireylere hitap etmektedir. Uzay turizmi pazarının büyümesiyle birlikte, bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin sayısı artacaktır. Türkiye, uzay turizmi konusunda henüz yeterli altyapıya sahip olmasa da, gelecekte bu sektör için önemli bir kazanç kapısı olabilir.,
GÜNDEM
29 Kasım 2023GÜNDEM
29 Kasım 2023EKONOMİ
29 Kasım 2023GÜNDEM
29 Kasım 2023GÜNDEM
29 Kasım 2023GÜNDEM
29 Kasım 2023SPOR
29 Kasım 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.