nSEB Konseptiyle Türkiye Enerji Verimliliği Hedefinde İlerliyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, normal binalara göre daha fazla enerji verimliliği sağlayan ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanan nSEB konseptine geçiş için yönetmelik değişikliği yaparak, 1 Ocak’tan itibaren uygulamayı zorunlu hale getirdi. Bu değişiklikle, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az “B” olacak şekilde inşa edilecek ve kullanılan enerjinin en az yüzde 5’i yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacak.
nSEB konseptine uygun olarak projelendirilen 1400 büyük bina, normal binalara göre yaklaşık yüzde 25 daha enerji verimli olarak tasarlandı. Bu binaların inşaatı tamamlandığında ise yıllık 24 gigawatt saati bulan enerji israfının önüne geçileceği ve Türkiye’nin enerji faturasında yıllık 9,5 milyon liralık bir tasarruf sağlanacağı tahmin ediliyor.
Bakanlığın hedefi, 2025’ten itibaren bu uygulamanın 2 bin metrekare üzeri tüm binalara yaygınlaştırılması ve kullanılan enerjinin en az yüzde 10’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması zorunlu hale getirilmesi. Bu sayede, Türkiye’nin “2053 net sıfır emisyon” hedefine ulaşması için 2030’dan itibaren ikinci aşamaya geçilerek metrekare sınırı olmadan tüm binalar için zorunluluk getirilmesi ve enerji performansı sınıfı ile yenilenebilir enerji kullanım oranında daha büyük iyileştirmeler yapılması hedefleniyor.
nSEB konsepti, Türkiye’nin enerji kaynaklarını daha verimli kullanması ve çevreye daha az zarar vermesi açısından önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama sayesinde, enerji faturasında tasarruf sağlanması ve çevrenin korunması hedefleniyor.,
GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023EKONOMİ
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023SPOR
02 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.