Entegre Devre Tasarımı Projeleri Çağrısı ile Türkiye, çip sektöründe stratejik bir hamle yaparak üretim kapasitesini artırma hedefiyle hareket ediyor. Dünyada her yıl yaklaşık 1 trilyon çip üretilirken, elektronik cihazların günlük kullanımının artmasıyla birlikte çip ihtiyacı da giderek artıyor. Bu nedenle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri-Entegre Devre Tasarımı Projeleri Çağrısı ile çip kapasitesinin artırılması, ekosistemin geliştirilmesi ve entegre devre tasarım kabiliyetinin ülke geneline yayılması hedefliyor.
Çağrıya başvuru yapmak için son tarih 31 Temmuz olarak belirlenmiştir. Çağrı kapsamında ortaya çıkacak ürünü kullanacak en az bir kullanıcı ile çip tasarımı gerçekleştiren en az bir tasarımcı firma bir araya gelecek. Bu işbirliği sonucu ortaya çıkan ürün ve ticarileşme odaklı tasarım projeleri desteklenecek. Çağrıyla öncelikli olarak elektrik-elektronik sanayisi, otomasyon ve dijital dönüşüm teknolojileri ve mobilite teknolojilerine yönelik projelere destek sağlanacak. Böylece bu alanlarda katma değer artırılacak ve fikri mülkiyet hakları Türkiye’ye ait çipler ürünlerde kullanılmaya başlanacak.
Çağrıyla, projede uygun bulunan destek kalemlerinin her biri için yüzde 50 oranında hibe verilecek. Halihazırda yer alan destek kalemlerine ek olarak, IP blokları lisans alımı, teknik eğitim ve danışmanlık hizmetleri alımı, prototip (fabrikasyon) üretimi ve yazılım lisans ücretlerinin de bir kısmı karşılanacak. Böylece, çip üretiminde Türkiye’de özgün tasarım çipler kullanılmaya başlanacak ve Türkiye, çip üretiminde global oyuncular arasında yer almak için gerekli altyapıya sahip olacak.
Türkiye’nin ilk milli işlemcisi Çakıl, yerli ve milli olarak tasarlanmış bir işlemcidir fakat üretimi Malezya’da gerçekleştirilmiştir. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin yerli ve milli olarak tasarlanmış bu çipleri kullanmaya başlayacağını söyleyerek, \”Böylece ekosistem daha da gelişecek, Türkiye’nin katma değerli alanlarda dünyadaki varlığı ön plana çıkmış olacak\” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde yer alan çip üretim tesisi, Türkiye’deki yüksek katma değerli ürünlerde kullanılacak çiplerin üretimi ve mevcut üretim kapasitesinin artırılması amacıyla yatırım yapılan bir tesistir. 18 ay içinde üretime geçmesi planlanan tesis, özgün tasarım çiplerin iç ve dış pazarda ticarileştirilmesi için gerekli altyapıyı sağlayacak. Bu sayede Türkiye, çip üretiminde global oyuncular arasında yer alarak katma değerli ürünlerde kullanılacak çiplerin üretimini gerçekleştirebilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin çip sektöründe stratejik bir hamle yaparak üretim kapasitesini artırması, ekosistemin geliştirilmesi ve entegre devre tasarım kabiliyetinin ülke geneline yayılması hedefiyle açılan \”Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri-Entegre Devre Tasarımı Projeleri Çağrısı\” Türk çip sektörüne önemli bir ivme kazandıracak.,
GÜNDEM
07 Haziran 2023GÜNDEM
07 Haziran 2023EKONOMİ
07 Haziran 2023GÜNDEM
07 Haziran 2023GÜNDEM
07 Haziran 2023GÜNDEM
07 Haziran 2023SPOR
07 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.