Türk Savunma Sanayisi LIMA 2023 Fuarında Boy Gösterdi
Türkiye ile Malezya arasındaki güçlü işbirliği, Türk savunma sanayisi firmalarının Asya-Pasifik Bölgesi’nin en büyük savunma fuarlarından olan Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda (LIMA 2023) boy göstermesiyle bir kez daha kanıtlandı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) bünyesinde faaliyet gösteren 18 firma, fuar kapsamında ürün ve kabiliyetlerini sergiledi.
Türkiye ve Malezya arasındaki yakın ilişkiler, son dönemde yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrasında Malezya Hükümeti ve Silahlı Kuvvetleri’nin Türkiye’ye sağladığı ayni ve nakdi yardımlarla daha da güçlendi. Malezya Başbakanı Enver İbrahim, depremden kısa bir süre sonra Türkiye’yi ziyaret ederek iki dost ve kardeş ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla karşılıklı istişarelerde bulundu.
Savunma sanayisi alanındaki işbirlikleri ve potansiyel projeler de masaya yatırılan görüşmeler sonucunda “devletten devlete satış mekanizması” tesis edilerek herhangi bir aracı firma kullanılmaksızın doğrudan doğruya ilişkilerin sürdürülmesi kararlaştırıldı. Bu amaçla SSB, Malezya Hükümeti ile savunma sanayisi işbirliği projelerinin hayata geçirilmesi noktasında görevlendirildi.
Littoral Mission Ship-LMS ve 155 milimetre Kundağı Motorlu Obüs projeleri başta olmak üzere çeşitli projelere ilişkin olarak SSB, doğrudan Malezya Devleti ile görüşmeler yürütüyor. “Devletten devlete satış mekanizması” ile Bangladeş, Filipinler, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk gibi ülkelerle SSB öncülüğünde başarılı ihracat projeleri hayata geçirildi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, Türk heyetinin fuar kapsamındaki temaslarını, Malezya başta olmak üzere bölge ülkelerine yönelik işbirliği çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fuarın, beklentileri doğrultusunda son derece başarılı geçtiğini ifade eden Demirel, Malezya’daki üst düzey sivil ve askeri karar vericilerle birebir görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin (TUSAŞ) Malezya’da tasarım ofisi bulunduğunu, başka Türk savunma sanayisi firmalarının da benzer yapılanmalarla bölge ülkelerinde birçok faaliyet yürüttüğünü belirten Demirel, Türk savunma sanayisi firmalarının bölgede güçlü bir varlığı olduğunu vurguladı.
Serdar Demirel, Türk savunma sanayisi firmalarının üst düzey ürünleri arasında İnsansız Hava Araçları (İHA) öne çıktığını belirtti. Özellikle Ukrayna ve Azerbaycan’da büyük başarılar gösteren Bayraktar TB2, Türk savunma sanayisi firmalarının vitrin malzemeleri arasında yer alıyor. İlerleyen dönemlerde Türk savunma sanayisi firmalarının bölgedeki işbirliklerinin daha da güçlenmesi ve yeni projelerle müjdelerle dolu bir geleceğin beklendiği ifade ediliyor.
Güneydoğu Asya bölgesi, Türk savunma sanayisi firmaları için önemli bir pazar olmaya devam edecek. Malezya ve Endonezya gibi ülkelerle başlayan işbirliği, Filipinler ve bölgedeki diğer ülkelerle de genişlemeye devam ediyor. Türk savunma sanayisi firmaları bölgede ortaklık için bulunuyor ve birçok ülke ile ortaklık anlaşmaları gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Türk savunma sanayisi firmalarının vitrin malzemeleri İHA’lar olacak.
Türk savunma sanayisi firmalarının bölgedeki güçlü varlığı sayesinde Türkiye, Güneydoğu Asya bölgesinde tekrar varlığını hissettiriyor. Türk savunma sanayisi firmaları, bölgedeki diplomatik temsilcilerin de büyük bir ciddiyetle destek verdiği çalışmalarla, bölgedeki işbirliklerini daha da ileriye taşıyacak.,
GÜNDEM
30 Eylül 2023GÜNDEM
30 Eylül 2023EKONOMİ
30 Eylül 2023GÜNDEM
30 Eylül 2023GÜNDEM
30 Eylül 2023GÜNDEM
30 Eylül 2023SPOR
30 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.