DOLAR 28,9366 0.07%
EURO 31,2316 0.26%
ALTIN 1.887,510,21
BITCOIN %
İstanbul
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Titan Denizaltısında Arama Çalışmaları Hızlandı: Zaman Daralıyor, Alan Genişletildi
  • Manşet24
  • Dünya
  • Titan Denizaltısında Arama Çalışmaları Hızlandı: Zaman Daralıyor, Alan Genişletildi

Titan Denizaltısında Arama Çalışmaları Hızlandı: Zaman Daralıyor, Alan Genişletildi

ABONE OL
22 Haziran 2023 06:45
Titan Denizaltısında Arama Çalışmaları Hızlandı: Zaman Daralıyor, Alan Genişletildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Titanik Faciasının Kayıp Denizaltısı Hala Bulunamadı

Titanik gemisi, 1912 yılında buzdağına çarparak batmış ve enkazı Atlas Okyanusu’nun derinliklerinde kalmıştı. Bu enkazı arama çalışmaları devam ederken, kayıp denizaltı Titan da bulunamıyor. Turistik amaçlı olarak sefer yapan denizaltıda, İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet bulunuyor.

Arama çalışmaları hala devam ediyor

ABD Sahil Güvenlik ekipleri, kayıp Titan denizaltısını arama çalışmalarında daha fazla ses duyulduğunu açıkladı. Ancak, bu seslerin ne olduğu henüz bilinmiyor. Eski ABD Donanması nükleer denizaltı komutanı David Marquet, umut verici seslerin Titan denizaltısından gelmeyebileceği konusunda uyardı. Gürültülerin doğal sesler olabileceğini düşünen Marquet, bölgeye daha fazla gemi geliyor ve daha fazla gürültü duyuluyor olmasının bir tesadüf olmadığını düşünüyor.

Oksijen stokları azalıyor

Titan denizaltısı için yürütülen yüzey araması genişletildi ve yaklaşık 40 bin kilometrelik alanda 4 kilometre derinlikte arama yapılıyor. Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri uçakları da arama çalışmalarına dâhil oldu. Sahil Güvenlik ekipleri hala arama kurtarma modunda olduğunu ve denizaltıdaki beş kişinin bulunacağından umutlu olduklarını söylüyorlar. Ancak, mürettebatın oksijen stokları azalıyor ve artık neredeyse 10 saatlik oksijen kaldığı düşünülüyor.

Derin okyanusun zorlu şartları

Titanik enkazının bulunduğu bölge, derin okyanusun zorlu şartlarına sahip olan “gece yarısı bölgesi” olarak adlandırılıyor. Titan denizaltına daha önceki keşif gezilerine katılan insanlar, denizaltının zifiri karanlık koşullarda iki saatten fazla alçaldığını tarif ediyorlar. Denizaltının ışıkları, sınırlı bir görüş alanı sunuyor ve birkaç metreden öteye gitmiyor. İlk müdahale ekipleri, arama devam ederken bu zorlu koşullarla mücadele etmek zorunda kalacaklar.

Titan denizaltısının özellikleri

Son derece küçük bir denizaltı olan Titan, 670 cm. uzunluğunda, 280 cm. genişliğinde ve 250 cm yüksekliğinde. Bu kadar küçük olması nedeniyle yolcuları yerde oturmak zorunda kalıyorlar. Denizaltılar gibi sınırlı güçle hareket edebilen bu tip deniz araçları, bir destek gemisinden denize bırakılıyor ve geri güverteye çekiliyor. Titan, bir oyun konsolu kumandasıyla kontrol ediliyor.

Tarihi bir facianın izleri hala devam ediyor

Titanik faciası, 1500’den fazla insanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanmıştı. Enkaz, 1985 yılında deniz bilimci Robert Ballard tarafından bulunmuştu. Ancak, kayıp Titan denizaltısı hala bulunamıyor ve arama çalışmaları devam ediyor. Tarihi bir facianın izleri, hala derin okyanusun sularında kaybolmuş bir denizaltıda devam ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.