DOLAR 27,3861 0.25%
EURO 29,0664 -0.07%
ALTIN 1.627,83-0,87
BITCOIN %
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Sözleşmeli Besicilik, Aile İşletmeciliğine Yeni Bir Soluk Getiriyor!”
  • Manşet24
  • Ekonomi
  • “Sözleşmeli Besicilik, Aile İşletmeciliğine Yeni Bir Soluk Getiriyor!”

“Sözleşmeli Besicilik, Aile İşletmeciliğine Yeni Bir Soluk Getiriyor!”

ABONE OL
28 Nisan 2023 12:44
“Sözleşmeli Besicilik, Aile İşletmeciliğine Yeni Bir Soluk Getiriyor!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sözleşmeli Besicilik: Tarımda Yerli ve Milli Üretim Hamlesi

Kırmızı et üretimi, Türkiye’nin tarım sektöründeki önemli bir alanıdır. Bu sektörde, üreticilerin karlılığını artırmak ve tüketicilere kaliteli ürünler sunmak için yeni bir model olan sözleşmeli besicilik uygulanmaya başlandı. Bu model, üreticilerin alım garantisi ile maliyete göre fiyat politikası sayesinde mutlak karlılık elde etmelerini sağlamaktadır.

ESK tarafından sözleşmeli besicilik kapsamında geçen yıl üreticilerle 18 bin 500 civarında erkek büyükbaş hayvanı içeren anlaşma yapıldı. Besicilik modelinde, besideki hayvan sayısı 200 başa kadar olan küçük ve orta ölçekli aile işletmeleri ön plana çıkmaktadır. Bu sayede söz konusu aile işletmeciliği şeklinde besicilik yapanların sayısının artması hedeflenmektedir.

Sözleşmeli besicilik sayesinde üreticiler, üretim planlaması yapabiliyor ve üretici kazancını teminat altına alabiliyor. Alım fiyatına ek olarak 201-250 kilogram arası olan besi hayvanlarına 2,5 lira, 251-300 kilogram arası olanlara 3,5 lira ve 301 kilogram ve üzeri olanlara 5 lira Bakanlık tarafından verimlilik primi ödeniyor.

Sözleşmeli besicilik modelinde, hayvan sağlığı, refahı ve beslenmesi konularında üreticilere, kendi çiftliklerinde eğitim hizmeti sunuluyor, kayıt sistemleri ile işletme karlılığı yakından takip ediliyor. Böylece hem üretici hem de tüketici korunuyor.

Kesim fiyatları aylık belirleniyor. Üreticiler sözleşmeli besicilik için kombina müdürlüklerine başvurabiliyor. ESK koordinatörlüğünde kurulacak maliyet komisyonu, aylık olarak maliyetleri belirliyor. Kesim fiyatı hayvanların kesildiği tarihteki, Kurum tarafından açıklanmış olan, güncel sözleşmeli alım fiyatı olarak hesaplanıyor. Destekleme ödemesi ise takip eden ayın başında ESK tarafından hazırlanan icmallerin Bakanlığa gönderilmesiyle ödeniyor.

Besici bir yılda en az 5, en fazla 200 baş hayvan için sözleşme imzalayabiliyor. Bakanlık destekleme ödemesi için asgari karkas ağırlığı ise 201 kilogram olarak belirlendi. Sözleşme imzalanmasından sonra en erken 3 ay en geç 12 ay sonra kesim yapılabiliyor. Sözleşme, Hayvan Kayıt Sistemi’ne (TÜRKVET) kayıtlı, kesim zamanı geldiğinde en fazla 36 aylık olan erkek büyükbaş hayvanları kapsıyor.

Besiciden teknik danışmanlık hizmet bedeli olarak, peşin veya kesim sırasında mahsuplaşmak üzere hayvan başına 100 lira alınıyor. Sözleşme devredilemiyor, besici sözleşmeden kendi isteğiyle çıkabiliyor.

Sözleşmeli besicilikle birlikte, Türkiye’nin kırmızı et üretiminde yerli ve milli üretim hamlesi başlatılmıştır. Bu model sayesinde üreticilerin karlılığı artacak, tüketicilere kaliteli ürünler sunulacak ve kırmızı ette fiyat istikrarı ve piyasa regülasyonu sağlanacaktır.,

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.