Cumhurbaşkanı Seçimi Nasıl Yapılacak?
Yarın gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı Seçimi, Türkiye’deki seçmenlerin oylarını kullanacağı önemli bir olay. Seçmenlerin oy kullanma işlemi, belirli adımlarla gerçekleştirilecek. Bu adımların neler olduğunu ve oy kullanma işlemini nasıl gerçekleştireceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
1. Nerede oy kullanılacağı seçmen bilgi kağıdıyla veya internetten öğrenilebilecek
Oy kullanma işlemi, seçmenlerin oy kullanacakları yerde gerçekleştirilecek. Seçmenler, oy kullanacakları yeri seçmen bilgi kağıdından veya internetten öğrenebilirler.
2. Seçmenin üzerinde vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması gerekecek
Oy kullanma işlemi için seçmenler, üzerinde vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini yanlarında bulundurmak zorundalar. Bu belgeler arasında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgeler yer alıyor.
3. Cep telefonuyla kabine girilmeyecek
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
4. Oy pusulasına mühür dışında işaret konulmayacak
Seçmenler, oy pusulasında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulasının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
5. Seçmene, Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun resim ve isimlerinin bulunduğu oy pusulası verilecek.
Seçmenlere, Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun resim ve isimlerinin bulunduğu oy pusulaları verilecek. Tercih yapıldıktan sonra pusula zarfa konulacak, sandığa atılacak.
6. Oy kullandıktan sonra imza atılacak
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
Görme Engelli Seçmenler Nasıl Oy Kullanacak?
Görme engelli seçmenler, YSK tarafından oy pusulalarına uygun olarak hazırlanan şablon ile oylarını kullanabilecek. Talep etmeleri halinde ise oy pusulası sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla şablona yerleştirilmek suretiyle oylarını kullanabilecek.
Engelliler, felçliler veya bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek.
Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.
Sonuç olarak, seçmenlerin oy kullanma işlemini gerçekleştirmeleri için belirli adımların takip edilmesi gerekiyor. Bu adımlar, seçmenlerin oy kullanmalarını kolaylaştırmak için özenle hazırlanmıştır. Görme engelli seçmenler dahil olmak üzere herkesin oy kullanabilmesi için gerekli önlemler alınmıştır. Unutmayın, oy kullanma işlemi vatandaşlık görevlerimizden biridir ve her birimizin oy kullanma hakkı vardır.,
GÜNDEM
01 Haziran 2023GÜNDEM
01 Haziran 2023EKONOMİ
01 Haziran 2023GÜNDEM
01 Haziran 2023GÜNDEM
01 Haziran 2023GÜNDEM
01 Haziran 2023SPOR
01 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.