“Rum Yönetimi ve Malta Altın Pasaport Tartışmaları”
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Malta, kara para aklama suçlamalarıyla uzun yıllardır mücadele ediyor. Bu iki ülke, kaynağı belirsiz paraların aklanması konusunda en çok Rus vatandaşlarından gelen paralarla ilgili raporlarda başrolü oynuyor. Ancak AB, bu sürecin son bulmasını istiyor.
Altın Pasaportlar, Kara Para Aklamanın Koruyucusu
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Malta, yatırım karşılığı vatandaşlık sunarak önemli gelir elde ediyor. Ancak Rusya, bu yolu kara para aklamakta kullanıyor. Altın Pasaportlar, kara para aklamanın koruyucusu haline geldi.
AB Komisyonu, birçok kez altın pasaportların son bulması çağrısında bulundu. Ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Malta, bu çağrılara yanıt vermedi.
Rusya-Ukrayna Savaşının Etkisi
Rusya-Ukrayna savaşı başladığında AB, Rusya’ya yönelik sert yaptırımlara imza attı. Bu yaptırımlar, Rus şirketlerine, Rus işadamlarına ve onların mallarına yönelik kararlar aldı. Bu durum, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Malta’yı zor durumda bıraktı.
Mahkumiyetler ve İptaller
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, AB Komisyonu’nun çağrısına uyarak 43 kişinin vatandaşlığını iptal etti. Ayrıca, iki Rus’un Malta vatandaşlığı da kaybedildi.
Malta hükümeti, Rus ve Belarus vatandaşlarına bu tür pasaportların verilmesini ileri bir tarihe kadar askıya aldı. Ancak başka ülke vatandaşlarına hala altın pasaport sağlanmaya devam ediyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise Kasım 2020’den bu yana vatandaşlık verilmediğini duyurdu.
Sonuç Olarak
AB, altın pasaportların son bulmasını istiyor. Kara para aklama, vergiden kaçınma ve yolsuzluk açısından riskli olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca, altın pasaport sahiplerinin Schengen bölgesinde serbestçe hareket etmesi de birliği endişelendiriyor.
GÜNDEM
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023EKONOMİ
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023SPOR
09 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.