DOLAR 27,3861 0.25%
EURO 29,0664 -0.07%
ALTIN 1.627,83-0,87
BITCOIN 738239-0,24%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Rusya-Ukrayna Savaşı Devam Ediyor: 467 Gün Geride Kalırken Ateşkes Olasılığı Ne Kadar Yüksek?”
  • Manşet24
  • Dünya
  • “Rusya-Ukrayna Savaşı Devam Ediyor: 467 Gün Geride Kalırken Ateşkes Olasılığı Ne Kadar Yüksek?”

“Rusya-Ukrayna Savaşı Devam Ediyor: 467 Gün Geride Kalırken Ateşkes Olasılığı Ne Kadar Yüksek?”

ABONE OL
6 Haziran 2023 06:32
“Rusya-Ukrayna Savaşı Devam Ediyor: 467 Gün Geride Kalırken Ateşkes Olasılığı Ne Kadar Yüksek?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya, Ukrayna’da Savaşıyor: Tüm Detaylar

24 Şubat 2022’de başlayan savaş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle Ukrayna topraklarına saldırmasıyla başladı. Savaşın etkisiyle birçok şehir hedef alındı ve sivil kayıplar giderek arttı. Buça katliamı akıllara kazındı. Moskova’ya tepki büyüktü ve bir an önce birliklerini Ukrayna topraklarından çekmesi istendi. Yaptırımlar birbirini izledi.

Rus güçler, başkent Kiev’e kadar yaklaşmıştı. Ancak istediği ilerlemeyi kaydedemeyen Rusya, 3 Nisan’da Kiev’den, daha sonra diğer bazı şehirlerden çekilmeye başladı. Ukrayna’nın doğusuna odaklandı ve 2014 yılında Kırım’ı yasa dışı ilhak eden Moskova, benzer bir adım attı. Eylül ayında 4 bölgede sözde referandum düzenledi. Hemen ardından Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk’ı yasa dışı ilhak etti. Türkiye ve birçok ülke bu kararı tanımadı.

Rusya, Ukrayna’nın enerji ve diğer altyapılarına yönelik bombardımana başladı. Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’nın kontrolünü ele geçirdi. Savaş Avrupa’yı enerji krizine sürükledi ve Rusya, doğal gaz sevkiyatını düşürünce enerji fiyatları bir anda yükseldi. Brüksel, yönünü ABD’ye çevirdi ve iflasın eşiğindeki Amerikalı şirketlerin sıvılaştırılmış doğal gaz satışı tavan yaptı.

Batı, Ukrayna’ya silah desteği sağladı ve Ukraynalılar ilerledikçe sevkiyat hızlandı. Hava savunma sistemlerinden sonra birçok ülke tank gönderme kararı aldı. Savaş uçağı desteği de bazı ülkelerin masasında. Türkiye’nin ara buluculuk girişimleri barış için umut oldu. Ankara, önce tarafları İstanbul’da bir araya getirdi ve diplomasi trafiği sonuç verdi. Türkiye, esir değişimi ve ülkelerin nükleer silah kullanımını önlemek için de devredeydi.

Çatışmalar birçok kentte devam ederken, Rus paralı askerlerden oluşan Wagner grubu ile Rusya Savunma Bakanlığı arasındaki ilişkiler bir anda gerildi. Moskova, en sert çarpışmaların yaşandığı Bahmut’ta kontrolü ele geçirdiğini duyurdu. Rusya, Belgorod gibi sınırdaki bazı yerleşim yerlerine yönelik saldırılardan da Ukrayna’yı sorumlu tutuyor. Son olarak Rusya, Ukrayna güçlerinin Donetsk’te geniş çaplı taarruza geçtiğini ancak saldırıların püskürtüldüğünü açıkladı.

Savaşın etkisiyle tahıl krizi de yaşandı ve Türkiye’nin ara buluculuk girişimleri sayesinde tahıl koridoru için imzalar atıldı. Ukraynalılar ayakta kalmaya çalışıyor, ancak savaş onarılmaz yaralar açtı. Rusya ise hala çekilme sinyali vermiyor. 15 ayı aşkın süredir devam eden savaş, dünya için büyük bir felaket olmaya devam ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.