DOLAR 28,9351 0.01%
EURO 31,8416 0.13%
ALTIN 1.899,230,13
BITCOIN %
İstanbul
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Plastik Kirliliğine Karşı Mücadele: Anlaşma Yapılabilecek mi?”
  • Manşet24
  • Dünya
  • “Plastik Kirliliğine Karşı Mücadele: Anlaşma Yapılabilecek mi?”

“Plastik Kirliliğine Karşı Mücadele: Anlaşma Yapılabilecek mi?”

ABONE OL
1 Haziran 2023 10:26
“Plastik Kirliliğine Karşı Mücadele: Anlaşma Yapılabilecek mi?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel Plastik Kirliliği İçin BM Küresel Anlaşma İmzalıyor

Birleşmiş Milletler, dünya genelindeki plastik kirliliğine son vermek için küresel bir anlaşmanın düğmesine bastı. Paris’te gerçekleştirilen görüşmelerde, 193 ülke, 2024’ün sonuna kadar küresel bir anlaşma hazırlama konusunda anlaştı. Bu anlaşma, plastik kirliliğiyle mücadelede döngüsel ekonomi prensiplerini benimseme ve geri dönüşümün teşvik edilmesi gibi önlemleri içeriyor.

Musluğu Kapatmak: Dünya nasıl plastik kirliliğine son verebilir ve döngüsel bir ekonomi yaratabilir başlıklı son raporda, eğer mevcut işleyişimize devam edersek, dünya 2040 yılına kadar 420 milyon ton atık üretebilir. Ancak, daha iyi bir plastik geri dönüşümü ve yeniden kullanım süreçlerini benimseyerek sistemlerimizi başarılı bir şekilde uyarladığımız takdirde, bu toplam atığın yüzde 30’u geri dönüştürülebilir.

Anlaşmayla birlikte tüketicilerin de bu bağlayıcı kurallara uyması gerekiyor. Örneğin, marketlerdeki plastik poşetler artık istenildiği kadar kullanılamıyor ve her poşet için ayrıca ücret veriliyor. Bu duruma alışan birçok insan kendi alışveriş çantasını yanında taşıyarak plastik poşet kullanımını oldukça azaltmış durumda. Ancak, bu durum tamamen benimsenebilmiş değil.

Plastik atık üretimi konusunda herkes aynı fikirde değil. BM yetkilileri alınan kararı desteklerken, plastik üretimi sektörü bu kısıtlamaları istemiyor. Büyük petrol ve kimya şirketleri, plastik üretimine getirilecek kısıtlamalardan rahatsızlık duyuyor. Bu sektör, önümüzdeki 20 yıl içinde plastik üretimini artırmayı hedefliyor. Amerika Kimya Konseyi (ACC) gibi kuruluşlar, plastik kullanımının kısıtlanmasının küresel eşitsizliği de artıracağı fikrinde.

Sonuç olarak, küresel plastik kirliliğiyle mücadele etmek için alınan bu adım oldukça önemli. Ancak, tüketicilerin de bu bağlayıcı kurallara uyması ve plastik üretimi sektörünün de bu konuda adımlar atması gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre, küresel ortalama olarak yüzde 70’lik bir çoğunluk plastik kirliliğini bitirmek için küresel kuralları destekliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.