TBMM’de Siyasi Parti Grupları ve Dostluk Grupları
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), siyasi partilerin gruplar halinde çalışmalarını sürdürmelerine olanak sağlayan bir yapı bulunmaktadır. En az 20 milletvekiline sahip olan siyasi partiler, grup kurma hakkına sahiptir. Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler, belirli haklara sahip olmanın yanı sıra başka avantajlar da elde ederler.
Siyasi Parti Grupları
Siyasi parti grupları, Meclis’in çalışmalarında milletvekillerinin dışında siyasi partileri temsil eden yapılar olarak kabul edilirler. Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler, Başkanlık Divanı ile komisyonlarda üye sayısı oranlarına göre temsil edilirler ve Meclis’in tüm faaliyetlerine güçleri oranında katılırlar.
Grup başkanı, siyasi parti lideri ise kendisi olabilmektedir. Bakanlar Kurulu’na katılmayan ve grubu bulunan siyasi partiler arasında en fazla milletvekiline sahip olan parti ana muhalefet partisi olarak kabul edilir.
Siyasi parti grupları, Cumhurbaşkanı adayı çıkarma hakkına sahiptirler. En fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubu, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve TBMM İçtüzüğü’nün şekil ve esas, Anayasa değişikliklerinin ise sadece şekil bakımından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi nezdinde iptal davası açma yetkisine sahiptir.
Genel Kurul’da gruplar adına yapılan konuşmalara 20 dakika verilirken, milletvekilleri tarafından yapılan konuşmalar 10 dakikayla sınırlıdır. Siyasi parti grupları, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK), gruplarının üye sayısı oranında üye bulundurabilirler. TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerden birer üye Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu’nda da yer alırlar.
Genel görüşme açma hakkı, grupların TBMM’nin çalışmalarına ara verilmesi kararını Genel Kurul’da oylamaya sunmalarını ve toplantı zamanını ve diğer günlerde toplantı yapılmasını teklif etmelerini sağlar. Grupların yazılı önergesiyle Genel Kurul’da toplumsal, siyasal, ekonomik sorunlar ve dış politika gibi konularda genel görüşme açılabilir.
Dostluk Grupları
Meclis’te siyasi parti grupları dışında bir de dostluk grupları bulunmaktadır. Dostluk grupları, ülkeler ve parlamentolar arası yakınlaşma ve iş birliğinin geliştirilmesi, bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması ve karşılıklı resmi ziyaretler marifetiyle ülkeler arasında dostluğun güçlendirilmesine katkı sağlama amacı taşırlar.
Dostluk grupları, TBMM Genel Kurulu kararıyla kurulur ve bütün milletvekillerine açıktır. Bu grupların çalışmaları, ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine ve iş birliğinin artırılmasına büyük katkı sağlar.
Sonuç olarak, TBMM’de siyasi parti grupları ve dostluk grupları, ülkemizin siyasi hayatındaki önemli yapılarıdır. Siyasi parti grupları, siyasi partilerin Meclis’teki çalışmalarını daha etkin bir şekilde yürütmelerini sağlamanın yanı sıra birçok avantaj da elde etmelerini sağlarlar. Dostluk grupları ise, ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine ve dostluğun güçlendirilmesine katkıda bulunur.,
GÜNDEM
01 Aralık 2023GÜNDEM
01 Aralık 2023EKONOMİ
01 Aralık 2023GÜNDEM
01 Aralık 2023GÜNDEM
01 Aralık 2023GÜNDEM
01 Aralık 2023SPOR
01 Aralık 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.