OECD Raporuna Göre Küresel Ekonomiye İlişkin Beklentiler
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Haziran ayında yayımlanan ekonomik görünüm raporunda küresel ekonominin bir dönemeçten geçtiğini belirtti. Raporda, enerji fiyatlarındaki düşüşün, enflasyon oranlarının gerilemesinin, arz dar boğazlarının hafifletilmesinin, Çin ekonomisinin COVID-19 sonrası yeniden açılmasının ve güçlü istihdamın ekonomik toparlanmaya katkıda bulunduğu ifade edildi.
Ancak raporda aynı zamanda küresel ekonominin sürdürülebilir büyüme hedefine ulaşmak için uzun bir yola ihtiyaç duyulduğu uyarısı yapıldı. Küresel ekonomideki toparlanmanın geçmiş yıllara göre zayıf olacağına işaret eden raporda, yatırımcıların riskleri yeniden değerlendirdikçe ve kredi alma koşulları sıkılaştıkça bazı finansal piyasalarda stres belirtilerinin görülmeye başlandığı vurgulandı.
OECD raporunda, hükümetlerin destekleyici mali politikalarının COVID-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının şoklarına karşı küresel ekonomiyi desteklemede hayati rol oynadığına dikkat çekildi. Ancak bugün çoğu ülkenin daha yüksek bütçe açıkları ve daha yüksek kamu borcu ile karşı karşıya kaldığı belirtilerek, bu durumun ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu.
OECD raporunda 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin ekonomik büyüme öngörülerine de yer verildi. Rapor, yüzde 2,6 olarak açıklanan 2023 küresel reel ekonomik büyüme tahminini, enflasyonun düşmesi ve Çin’in Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırması nedeniyle yüzde 2,7’ye yükseltti. Büyüme tahmini, 2024 için yüzde 2,9 olarak korundu.
Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahmini ise yüzde 3,6’ya yükseltildi. Raporda, iç talebin Türkiye’nin ekonomik büyümesinin ana itici gücü olmaya devam edeceği belirtilerek, Türkiye ekonomisinin 2024’e ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 3,8’den yüzde 3,7’ye çekildi.
OECD, ABD ekonomisi ve Çin ekonomisi için 2023 büyüme tahminini 0,1 puan artırarak sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 5,4’e yükseltti. Ancak raporda Almanya ekonomisi için keskin bir düşüş beklentisi yer aldı. Almanya için büyüme beklentisi yüzde 0,3’ten “sıfır büyümeye” düşürüldü.
Sonuç olarak, OECD raporu küresel ekonomiye ilişkin beklentileri yansıtan önemli bir kaynak olarak değerlendirilebilir. Raporda yer alan tahminler, yatırımcılar ve ekonomistler için yol gösterici olabilir. Ancak ekonominin karmaşıklığı göz önüne alındığında, raporun tahminlerinin mutlak doğruluk taşımadığı da unutulmamalıdır.,
GÜNDEM
05 Aralık 2023GÜNDEM
05 Aralık 2023EKONOMİ
05 Aralık 2023GÜNDEM
05 Aralık 2023GÜNDEM
05 Aralık 2023GÜNDEM
05 Aralık 2023SPOR
05 Aralık 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.