Jüpiter’in Şimşekleri: NASA’dan Şaşırtıcı Açıklama
NASA, JunoCam adlı kamerasıyla Jüpiter’in türbülanslı atmosferinde yaşanan fırtınalar sonucunda oluşan bir şimşeği gözler önüne serdi. Bu şimşek, yeşil kürenin içindeki bulutlarla birlikte Jüpiter’in yüzeyini kaplayan bulutların içinde çakan parlak bir ışık olarak ifade edildi.
Dünya’daki şimşeklerden farklı olarak, Jüpiter’deki şimşekler bulutların barındırdığı amonyak-su karışımından oluşuyor ve gezegenin kutuplarının yakınlarında bu tür oluşumlara sıklıkla rastlanıyor. Yeşil kürenin fotoğrafı, Juno’nun Jüpiter’in bulutlarından 19 bin 900 mil yükseklikteki yörünge uçuşunda çekildi.
Jüpiter’deki şimşekler, Dünya’daki şimşeklere göre 10 kat daha güçlü ve diğer gezegenlerde de saniyede 10 defa çakan şimşekler yaşanıyor. Juno, 2016’da göreve başladığından bu yana Jüpiter’in yörüngesinde 35 kez döndü ve gezegendeki soluk toz halkaları, “Büyük Mavi Nokta”, ekvator yakınındaki manyetik alan ve gezegenin bilinmeyenleri hakkında veri toplamaya devam ediyor.
Jüpiter’in şimşekleri, uzay araştırmalarında önemli bir keşif olarak kabul ediliyor. Bu keşif, gezegenin atmosferik koşullarını anlamamıza ve diğer gezegenlerdeki şimşek faaliyetlerine dair bir fikir sahibi olmamıza yardımcı olabilir.
GÜNDEM
29 Eylül 2023GÜNDEM
29 Eylül 2023EKONOMİ
29 Eylül 2023GÜNDEM
29 Eylül 2023GÜNDEM
29 Eylül 2023GÜNDEM
29 Eylül 2023SPOR
29 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.