İtalya’da Müslümanların İbadethanelerine Kısıtlama Getiren Yasa Tasarısı Tartışma Konusu
İtalya’da, Başbakan Giorgia Meloni’nin partisi FdI’den Milletvekili Tommaso Foti tarafından sunulan yasa teklifi, İtalyan Anayasası’nın, Katolik olmayan her türlü din ve mezhebin İtalyan devletiyle ilişkilerini düzenleyen bir anlaşması olması gerektiğine ilişkin maddesine atıfla; resmi düzeyde devletle anlaşması bulunmayan din ve mezheplerin ibadethanelerine daha fazla kısıtlama getirmeyi amaçlıyor.
İslam dininin İtalya’daki temsilcisi olan İtalya İslam Toplumu ve Organizasyonları Birliği (UCOII), yasa tasarısına tepki göstererek, anayasaya aykırı olduğunu ve Müslümanları etkileyeceğini belirtiyor. Ülkede yaşayan Müslümanlar, kanun teklifine karşı çıkıyor ve bu durumun siyasi amaçlar doğrultusunda atılan bir adım olduğu konusunda birleşiyor.
Yasa teklifinin özellikle Müslümanları etkileyeceği belirtiliyor çünkü endüstriyel hangar, garaj ve depolar ile bazı özel mülk dükkanların, cami ya da mescide dönüştürülerek ibadethane olarak kullanılmasını yasaklamayı öngördüğü belirtiliyor.
Ülkede, çoğu kuzeydeki bölgelerde olmak üzere Müslümanların ibadetlerini gerçekleştirebildiği 1217 cami bulunuyor. Bunlardan sadece 6’sı görsel açıdan cami özelliklerine sahip ve resmen öyle tanınıyor. Geri kalanlar ise genellikle kültür merkezi adı altında garaj, hangar ve apartmanların bodrumlarında faaliyet gösteriyor.
UCOII’nin eski başkanı ve Floransa’da imamlık yapan İzzeddin Elzir, İtalya’daki bütün Müslüman toplumu temsilcilerinin bir masaya oturup devletle İslam dini arasındaki ilişkinin tanınmasına yönelik bir anlaşmaya varmaya hazır olduğunu söyledi.
Yasa teklifi, İtalyan vatandaşlarının bir bölümünün dini ibadetlerini gerçekleştirmeleri kısıtlanamaz. Bu propagandaya gerek yok. İtalya’nın Kardeşleri partisi, bu duruma bir çözüm bulmak yerine onları zorda bırakma yönünde ilerliyor. Bu yasa teklifi, İtalya’daki binlerce İslami merkezi hedef alıyor. Bu sosyal bir problem yaratacaktır. Müslüman toplumu için bir çözüm bulmak yerine onları zora sokacak bir adım atıyorlar.
Yasa teklifinde diyor ki devletle anlaşması olan kültür merkezleri bu tür ibadet yerleri açabilir ama anlaşması olmayanlar açamaz. Anayasaya göre, haklar konusunda bu tür bir ayrımcılığa gitmek mümkün değil. İtalya’da resmi olmayan verilere göre, Müslümanlar için 1200 kadar ibadet yeri olduğuna işaret ederek, hükümetten çözüm istiyoruz. Bu gerçekle yüzleşmesini istiyoruz. ‘Bu şekilde cami olmaz, böyle olmaz’ deniyor sadece. Ama nasıl olacağını bilmek bizim de hakkımız. Onlar, bizim nasıl ibadet yeri yapabileceğimize dair bir yol haritası sunan bir yasa üzerinde çalışmalılar.
İtalya’da, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) daha önce pek çok kez haklar konusunda devletle anlaşması olsun olmasın ayrımcılık yapmanın mümkün olmadığı yönünde kararlar aldığına dikkati çeken uzmanlar, yasa teklifinin gerçek bir etkisi olmadığını, tamamen siyasi bir etkisi olduğunu söylüyor.
Bu yasa teklifi bizi yönetenlerden geliyor ki bunun için üzgünüm. Onlar halen muhalefette olduklarını zannediyorlar. Mantalitelerini değiştirmeliler çünkü şu anda ülkeyi yönetenler onlar. Bu kanun teklifini daha ileriye götüremeyeceklerini de biliyorlar çünkü anayasaya aykırı.
Bu yasa tasarısı tartışma konusu olmaya devam ediyor. İtalya’da yaşayan Müslümanların ibadethanelerine getirilen kısıtlamalar, ülkede yaşayan Müslümanlar tarafından eleştiriliyor. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce aldığı kararlar da düşünüldüğünde, yasa teklifi gerçekleşmeyecek gibi görünüyor.
GÜNDEM
26 Eylül 2023GÜNDEM
26 Eylül 2023EKONOMİ
26 Eylül 2023GÜNDEM
26 Eylül 2023GÜNDEM
26 Eylül 2023GÜNDEM
26 Eylül 2023SPOR
26 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.