İngiliz Şirketi Savaro, Beyrut Limanı Patlamasında Sorumlu Bulundu
Beyrut Avukatlar Barosu tarafından yapılan açıklamaya göre, 2013 yılında gemiye yüklenen ve Beyrut Limanı’na indirilen patlayıcıların infilak etmesi sonucu yakınlarını kaybeden ve yaralanan 4 ailenin başvurusu üzerine Ağustos 2021’de dava açıldı. İngiltere’deki Yüksek Adalet Divanı, Londra merkezli Savaro şirketini şikayetçi ailelere karşı sorumlu buldu. Mahkeme, patlamada hayatını kaybedenlerin 3 yakınına 125 bin dolar, yaralı davacıların her birine de 629 bin dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Tazminatın sadece dava açan aileler ve yaralılara ödeneceği belirtildi.
Lübnan’daki mahkeme ise siyasi partiler arasındaki çekişmeden dolayı dosyada ilerleme sağlayamıyor. Patlamadan 3 yıl sonra ilk kez bir mahkeme davacı aileler lehine karar verdi. Ancak Lübnan’da patlamadan dolayı kimse yargılanmıyor.
Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos 2020’de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıktı, ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana geldi. Patlamada 200’den fazla kişi hayatını kaybetti, 6 binden fazla kişi yaralandı ve 300 bin kişi patlama nedeniyle yerinden oldu.
Lübnan Temyiz Mahkemesi Başsavcısı Gassan Uvaydat’ın 25 Ocak’ta “istisnasız bir şekilde” liman patlamasında daha önce yargılanan tüm tutukluların serbest bırakılması kararı vermesi de tartışmalara neden oldu.
Beyrut Limanı Patlaması, Lübnan tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kaydedildi. İngiliz Şirketi Savaro’nun sorumlu bulunması, patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri için bir adalet sağladı. Ancak Lübnan’daki yargı sisteminin işleyişine dair sorular hala cevapsız kalmaya devam ediyor.
GÜNDEM
02 Aralık 2023GÜNDEM
02 Aralık 2023EKONOMİ
02 Aralık 2023GÜNDEM
02 Aralık 2023GÜNDEM
02 Aralık 2023GÜNDEM
02 Aralık 2023SPOR
02 Aralık 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.