DOLAR 27,3861 0.25%
EURO 29,0664 -0.07%
ALTIN 1.627,83-0,87
BITCOIN %
İstanbul
18°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Enerjide Yeni Dönem: Türkiye Dışa Bağımlılığı Azaltmak İçin Adımlar Atıyor
  • Manşet24
  • Ekonomi
  • Enerjide Yeni Dönem: Türkiye Dışa Bağımlılığı Azaltmak İçin Adımlar Atıyor

Enerjide Yeni Dönem: Türkiye Dışa Bağımlılığı Azaltmak İçin Adımlar Atıyor

ABONE OL
6 Haziran 2023 11:40
Enerjide Yeni Dönem: Türkiye Dışa Bağımlılığı Azaltmak İçin Adımlar Atıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sektördeki dışa bağımlılığı azaltmak için son yıllarda önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Alparslan Bayraktar’ın göreve başlamasıyla birlikte, yeni dönemde enerji sektöründe daha büyük bir dönüşümü hedefleyen yatırım ve reform hamleleriyle ülkemizin refahına en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışacağız.

Doğal gazda yerli üretim, Türkiye’nin enerji arz güvenliği için kritik bir öneme sahip. Karadeniz gazının ilk fazıyla birlikte, Türkiye’nin yerli üretim kapasitesi yaklaşık 4 milyar metreküpe çıkarıldı. İkinci ve üçüncü fazların da devreye alınmasıyla, Türkiye’nin doğal gazda dışa bağımlılığı azaltılacak.

Türkiye, doğal gaz depolama kapasitesini de 10 milyar metreküpe ulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi Aralık 2022’de 4,6 milyar metreküpe çıkarılacak. Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde de genişletme çalışmaları devam ediyor. Tamamlandığında tesisin halihazırda 1,2 milyar metreküp olan depolama kapasitesi, 5,4 milyar metreküpe çıkacak.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiği önem de giderek artıyor. Güneşte 10 bin 74, rüzgarda 11 bin 481, hidroelektrik santrallerinde 31 bin 588, biyokütlede ise 1,998 megavata ulaşan kurulu gücüyle, Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretimi yüksek seviyelere ulaşmış durumda.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, katma değerli ürün üretme hedefiyle, maden kaynaklarından yararlanarak yüksek teknolojili ürünlerde kullanılan Bor karbür, nadir madenler ve lityum üretimine ağırlık veriyor. Bu kapsamda, Balıkesir’de Bor karbür tesisini, Eskişehir’in Beylikova ilçesinde ise dünyanın ikinci büyük nadir toprak elementleri rezervini işlemek üzere pilot tesisi devreye aldı. Pilot lityum tesisi ise Kırka ilçesinde hizmete girdi. Lityumun endüstriyel çapta işleneceği büyük tesisin de bu yıl temelinin atılması ve yıllık 600 ton üretim yapması hedefleniyor.

Türkiye’nin enerji sektöründeki yatırımları, dışa bağımlılığı azaltma, yerli üretimi artırma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma konularında kapsamlı ve başarılı bir plan dahilinde ilerliyor. Bu yatırımlarla birlikte, Türkiye, küresel enerji ve maden piyasalarında daha da güçlü bir aktör haline gelecektir.,

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.