Güneş Enerjisinde Türkiye Yükselen Bir Güç Haline Geldi
Türkiye, son yıllarda yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahip olan güneş enerjisi konusunda büyük ilerleme kaydetti. 16 Mayıs itibarıyla 10 bin megavatı aşan güneş enerjisi kapasitesi, 78 farklı şehirde bulunan santraller tarafından sağlanıyor. Bunun yanı sıra, 35 ilde 100 megavatlık kapasitenin üzerinde güneş santrali mevcut.
2014 yılında 40 megavat olan güneş enerjisi kurulu gücü, sadece 10 yıl içinde 10 bin megavat seviyesine ulaştı. Lisanssız santrallerin ağırlıklı olduğu güneş enerjisi, dağıtık yapısıyla öne çıkıyor ve Türkiye’nin 78 ilinde farklı ölçekte güneş enerjisi santralleri bulunuyor.
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, 10 bin megavat güneş kurulu gücünün aşılmasının sektör için son derece önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtiyor. Güneş enerjisinin diğer yenilenebilir enerji teknolojilerine göre maliyetinin düşmesinin biraz daha fazla zaman alması dolayısıyla belki daha geç yola çıktığını ifade eden Özkök, şu anda güneş enerjisinin çok hızlı bir şekilde ilerlediğini söylüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 19 Ocak’ta kamuoyuyla paylaşılan Ulusal Enerji Planı’nda güneş kurulu güç hedefi 2035 yılı itibarıyla 52 bin 900 megavat olarak açıklandı. Bu hedefin yaklaşık 5’te 1’ine erişilmiş olduğunu belirten Özkök, Türkiye’de güneş enerjisi sektörünün hem lisanslı hem de lisanssız santraller alanında hızlı bir şekilde ilerlediğini vurguluyor.
Güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA), son Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) uygulamasında yapılan döviz bazlı eskalasyona dayalı revizyonlar ve depolamalı güneş santralleri alanında açılan kapasiteler gibi etkenler sayesinde, Türkiye’deki güneş enerjisi sektöründe bundan sonra kurulu güç artışının daha hızlı gerçekleşmesi öngörülüyor. Ulusal Enerji Planı’ndaki hedeflere ulaşmak için her yıl 3 bin megavatlık kurulu güç gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründeki başarısında finansman sorununun öne çıktığını belirten Özkök, lisanssız santrallerdeki dağılımın yüksek olmasının güneşi ülkemizin her yanında yaygınlaştırdığını söylüyor. Konya bu alanda öne çıkarken, ışınım oranları yüksek olan güney illerimizdeki güneş yatırımlarının ve ayrıca deprem bölgesindeki iller özelinde açıklanan kapasiteler sayesinde, buralardaki kurulumların daha da artacağı öngörülüyor.
Sonuç olarak, Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları arasında özellikle güneş enerjisi konusunda yükselen bir güç haline geldi. Ulusal Enerji Planı hedeflerine ulaşmak için çalışmaların sürdürülmesi gerekiyor ve finansman sorunlarının çözülmesi için çeşitli adımlar atılması gerekiyor. Ancak Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründe gösterdiği başarı, ülkemizin enerji alanında da yükselişine katkı sağlayacaktır.,
GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023EKONOMİ
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023SPOR
02 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.