E-ticarette İade Hakkı ve Sınırları
Pandemi süreciyle birlikte, internet üzerinden alışveriş yapmak Türkiye’de de büyük bir ivme kazandı. E-ticaret firmalarının sayısı artarken, tüketiciler de bu platformlar üzerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor. Ancak, e-ticaret alışverişlerinde tüketiciler sık sık iade sorunuyla karşılaşıyorlar. Bu sorun özellikle, fazla ürün iadesi yapan tüketicilerin hesaplarının askıya alınması ile gündeme geldi.
Türkiye’de e-ticaret faaliyetlerinde bulunan 548 bin 688 işletme varken, tüketicilerin haklarının korunması kanunlarla düzenleniyor. Tüketicinin korunması hakkındaki kanunun mesafeli sözleşmeler başlığı altındaki 48. maddesi, tüketicilere iade hakkını tanıyor. Tüketiciler, ürünü teslim aldıktan sonra 14 gün içinde iade edebilirler. İade süreci, tüketicinin, ürünü bildirdiği tarihten itibaren 10 gün içinde anlaşmalı kargo firmasına iade etmesiyle tamamlanır.
Tüketiciler, kanunen hiçbir gerekçe ve ceza ödemeksizin iade hakkına sahip olmakla birlikte, e-ticaret firmaları bu hizmeti vermekten kaçınabiliyorlar. Tüketicilerin kasıtlı ürün iadesi yapmaları, firmaların zarara uğramasına neden olabiliyor. Bu durumda, satıcı firma hizmet sunmayabilir ve tüketici haklarını kullanamayabilir.
Tüketici, kaç ürün iade edebileceğine yönelik bir sınırlandırma olmadığı için, istediği kadar ürünü iade edebilir. E-ticaret sitelerinin sınırlandırma gibi bir hakları yoktur. Tüketicilerin iade hakkının ellerinden alınamayacağına vurgu yapan Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Avukat İbrahim Güllü, fazla ürün iadesi yaptıkları gerekçesiyle hesabı askıya alınan e-ticaret kullanıcılarının haklarını iki şekilde arayabileceğini belirtiyor. İlk olarak, hakem heyetine başvurarak hesabının askıya alındığına dair belgeleri ekleyerek hesabının devamı yönünde karar çıkartabilirler. İkinci olarak, Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulunarak firma hakkında idari yaptırım uygulaması adına başvuruda bulunabilirler.
E-ticaret firmaları, tüketicilerin iade hakkını kötüye kullanmalarını önlemek için önlemler alabilirler. Ancak, tüketici kanunen belirlenmiş şartlar dahilinde iade hakkına sahiptir. Fazla iade yaptığı gerekçesiyle hesabı askıya alınan tüketicilerin haklarını araması gerektiği unutulmamalıdır.,
GÜNDEM
07 Aralık 2023GÜNDEM
07 Aralık 2023EKONOMİ
07 Aralık 2023GÜNDEM
07 Aralık 2023GÜNDEM
07 Aralık 2023GÜNDEM
07 Aralık 2023SPOR
07 Aralık 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.