Gelir İdaresi Başkanlığı, 2019 yılında yaptığı düzenlemeyle 2020 yılı ve sonrası dönemde, mükellef grupları ile sektörler itibarıyla e-belge uygulamalarına geçilmesini kararlaştırmıştı.
**E-Belge Uygulamalarının Zorunlu Hale Getirilmesi**
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan son düzenlemeyle, kağıtla verilen fatura, arşiv fatura, irsaliye, müstahsil makbuzu ve defter gibi evraklarda e-belge kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu uygulama, sektörler ve mükellef gruplarına göre brüt satış hasılatlarına dayanarak gerçekleştiriliyor.
**Hangi Sektörler ve Mükellef Grupları E-Belge Kullanmak Zorunda?**
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans alan işletmeler, sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan komisyoncular ve tüccarlar, aracı hizmet sağlayıcıları, internet üzerinde ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracıları, yolcu taşımacılığı yapanlar, içecek üreticileri ve sinema işletmecileri gibi pek çok sektör, e-belge kullanımının kapsamına dahil edildi.
**Yeni Mükellef Grupları ve E-Fatura Zorunluluğu**
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın son düzenlemesiyle birlikte, yeni mükellef gruplarının da e-fatura kullanması zorunlu hale getirildi. 2022 yılı için brüt satış hasılatı 3 milyon lira ve üzeri olan tüm mükellefler, sektör ayrımı olmaksızın 1 Temmuz’dan itibaren e-fatura kullanmak zorunda olacak.
Ayrıca, kendi siteleri veya internet satış platformları üzerinden veya herhangi bir elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden, 2022 yılı için 500 bin lira ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar da e-fatura kullanımı zorunluluğuna tabi tutulacak.
**Gayrimenkul ve Motorlu Taşıt İşlemleri ile Aracılık Faaliyetlerinde E-Fatura Zorunluluğu**
Gayrimenkul veya motorlu taşıt alım-satım, kiralama veya aracılık faaliyetlerinde bulunan mükelleflerden de 2022 yılı için 500 bin lira ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar, 1 Temmuz’dan sonra e-fatura veya e-arşiv fatura kullanmak zorunda kalacak.
Bu mükellefler, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ise e-defter uygulamasına geçmek zorunda olacaklar.
**E-Arşiv Fatura Kullanılmaması Durumunda Cezai İşlem Uygulanacak**
E-arşiv faturanın düzenlenmemesi, gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi veya kağıt olarak düzenlenmesi gibi durumlarda, her bir belge için 2023 yılı için 2.200 liradan az olmamak üzere özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bir takvim yılı içinde her bir belge türüne ilişkin kesilecek toplam ceza ise 1 milyon 100 bin lira olacaktır.
**E-Fatura Kullanıcıları ve E-İrsaliye Uygulaması**
2022 yılında cirosu 10 milyon lira ve üzeri olan mükellefler, sektör ayrımı olmaksızın 1 Temmuz’dan itibaren e-irsaliye uygulamasına geçmek zorunda kalacaklar.
E-fatura uygulaması, fatura ile ilgili işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Bu uygulama, mesajların güvenli bir şekilde aktarılmasını, faturaların elektronik ortamda oluşturulmasını, iletilmesini, muhafaza edilmesini ve raporlanmasını içerir.
Bu düzenlemelerle birlikte, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-belge uygulamalarına geçişi sağlamak amacıyla yaptığı düzenlemelerin mükellefler üzerindeki etkisi oldukça büyük olacak. Mükellefler, belirlenen tarihlerde e-fatura, e-arşiv fatura ve e-irsaliye kullanımına geçmek zorunda olacaklar. Bu sayede, belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi ve saklanmasıyla birlikte iş süreçlerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.,
GÜNDEM
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023EKONOMİ
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023SPOR
22 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.