SU KAYBI: DÜNYANIN EN BÜYÜK GÖLLERİNDE GÖRÜLEN TEHLİKE
Uydu görüntüleri kullanılarak yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın en büyük 1972 gölünden 53% küçülmüş ve 22 gigaton su kaybı yaşanmıştır. Araştırmanın bulguları, göllerin iklim değişikliği ve insan faaliyetleri nedeniyle giderek daha fazla tehdit altında olduğunu göstermektedir. Bu durum, göllerin tatlı su ve yiyecek temini, su kuşu habitatı, kirleticiler ve besinler döngüsü gibi temel ekosistem hizmetlerini sağlamasından dolayı endişe vericidir.
Orta Asya’nın batısı, Orta Doğu, Hindistan’ın batısı, Çin’in doğusu, kuzey ve doğu Avrupa, Okyanusya, ABD, Kanada’nın kuzeyi, Afrika’nın güneyi ve Güney Amerika’nın büyük bir kısmındaki göllerde tespit edilen küçülme ve rezervuar kayıpları, dünyanın sıvı yüzey tatlı suyunun yüzde 87’sini depolayan göllerin gelecekteki durumunu daha da kötüleştirebilir.
Hazır Denizi’ndeki daralma, küçülmenin yüzde 49’unu, doğal göl hacmindeki net düşüş ise yüzde 71’ini oluşturdu. Göllerin küçülmesi, sadece su kaybına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda karbon döngüsü koluyla iklimin düzenlenmesine de katkı sağlıyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre, küresel sıcaklık artışı geçen yıl sanayi öncesi döneme göre 1,15 dereceye ulaştı. Bu nedenle, göllerin küçülmesi ve su kaybı, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Dünyadaki en büyük iç su kütlesi olan göllerin tehdit altında olduğu bir gerçektir. Bu nedenle, gölleri korumak için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Su kaybı, çevre ve ekonomi açısından da büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle, göllerin korunması, gelecek nesillerin sağlığı ve refahı için önemlidir.
GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023EKONOMİ
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023SPOR
02 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.