DOLAR 27,4613 0.53%
EURO 29,1192 0.26%
ALTIN 1.649,040,42
BITCOIN %
İstanbul
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:01

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Çin, Wagner krizine ilişkin açıklamasında Rusya’nın iç işlerine karışmama tavrını sürdürdü!
  • Manşet24
  • Dünya
  • Çin, Wagner krizine ilişkin açıklamasında Rusya’nın iç işlerine karışmama tavrını sürdürdü!

Çin, Wagner krizine ilişkin açıklamasında Rusya’nın iç işlerine karışmama tavrını sürdürdü!

ABONE OL
26 Haziran 2023 00:57
Çin, Wagner krizine ilişkin açıklamasında Rusya’nın iç işlerine karışmama tavrını sürdürdü!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’nın İç İşleri: Çin ve Rusya Arasındaki İlişkiler

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın iç işleri olduğu belirtilerek, Çin’in, Rusya’nın dostu ve stratejik bir ortağı olduğu vurgulandı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko’nun Çin ziyareti sırasında yapılan görüşmelerde, uluslararası ve bölgesel meselelerin ele alındığı ifade edildi. Taraflar, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün bölgesel barış ve istikrarı sağlamadaki rolüne dikkat çekerek, örgütün sağlıklı ve sürdürülebilir gelişimi için dayanışma ve işbirliği yapacaklarını bildirdi.

Wagner Grubunun İsyanı

Özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırmakla suçlayıp karşılık vermekle tehdit etti. Wagner savaşçıları Ukrayna’yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girdi. Federal Güvenlik Servisi (FSB), silahlı isyan suçlamasıyla ceza davası açtı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in isyanını “vatana ihanet” olarak tanımladı. Prigojin, Moskova’ya gideceklerini açıkladı ve Kremlin yönetimi ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırdı. Dün, Prigojin’in Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Rusya’da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirildi. Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek saha kamplarına geri döneceklerini açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin’e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, isyancı liderinin Belarus’a gideceğini bildirdi.

Çin’in Rusya ile İlişkileri ve Ukrayna Krizindeki Tutumu

Rusya-Ukrayna Savaşı, Çin ve ABD arasındaki jeostratejik rekabetin ve bölgesel gerilimlerin arttığı bir dönemde başladı. Çin, savaştan önce Rusya’yı ziyaret eden Putin ile yapılan görüşmede, “iki ülkedeki dostluğun limitinin olmadığı”na vurgu yaptı. Çin, savaşın ardından Rusya’ya yönelik uluslararası yaptırımlara katılmadı ancak yaptırımların çerçevesine büyük ölçüde uymuştu. Pekin, yaptırımların Avrupa ile Rusya arasındaki alışverişi kısıtlamasıyla yön değiştiren ticaretten de kazanç sağladı. ABD ve Avrupa, Rusya’ya savaşta silah desteği sağlamaması yönünde Çin’i uyarırken, Pekin Moskova ile ortak askeri tatbikatlar dahil askeri işbirliğini sürdürdü.

Barış Önerilerinden Arabuluculuk Girişimine

Çin, krizin siyasi çözümü için önerilerini içeren 12 maddelik “tutum belgesi”ni açıkladı. Ateşkes önerisi, ABD ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra Ukrayna tarafından da kabul görmedi. Rusya ise mevcut koşullarda Ukrayna meselesinin çözümü için barış yoluna geçişin sağlanması için gerekli koşulların oluşmadığını bildirdi. Devlet Başkanı Şi, Moskova’yı ziyaretinde Ukrayna sorununa siyasi çözüm çağrısında bulundu. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna, Rusya ve diğer ülkelere göndermek üzere arabuluculuk turuna çıktı.

Sonuç Olarak

Rusya ve Çin arasındaki ilişkiler, uluslararası alanda giderek önem kazanıyor. Ukrayna krizindeki tutumları ile ilişkilerini şekillendiren iki ülke, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün de dahil olduğu bölgesel barış ve istikrarı sağlamadaki rolüne dikkat çekiyor. Çin, Rusya ile stratejik işbirliğini genişletirken, Ukrayna sorununun çözümü için arabuluculuk rolünü üstleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.