Çin, G7 Zirvesi’ne Karşı Protesto Ediyor
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, yaptığı açıklamada, G7 zirvesinin dünya barışını, istikrarını ve refahını teşvik ettiğini iddia ettiğini ancak gerçekte uluslararası barışa engel olduğunu belirtti. Çin, G7 ülkelerinin diğer ülkelerin kalkınmasına ket vurduğunu ve bölgesel istikrara zarar verdiğini savunuyor.
Çin ve G7 Ülkeleri Arasındaki Sorunlar
Çin ile bağlantılı konuların Çin’i karalamak, Çin’e saldırmak ve iç işlerine müdahale etmek için kullanıldığını iddia eden Sözcü Hua, bu tutumu kınadıklarını ve zirvenin ev sahibi Japonya’yı ve ilgili diğer tarafları protesto ettiklerini ifade etti. Hua, Çin’in “dışlayıcı bir blok” oluşturmaya çalışan az sayıda ülkenin koyduğu “sözde kuralları” kabul etmeyeceğini vurguladı.
Çin’in Çağrısı
Çin’in Birleşmiş Milletlerin (BM) merkezinde olduğu uluslararası sisteme, BM Şartı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda uluslararası hukuka ve temel normlara dayalı uluslararası sisteme bağlı olduğunu söyleyen Hua, G7 ülkelerine, bloklar arası cepheleşme yaratarak diğer ülkeleri çevrelemeye ve baskılamaya son verme çağrısı yaptı. Çin’in denizlerde uluslararası hukukun korunmasının savunucusu olduğunun altını çizen Hua, Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’ndeki durumun “genel olarak istikrarlı olduğunu” ifade etti.
Çin’in Dış Politikası
Hua, Hong Kong, Sincan ve Tibet ile ilişkili meselelerin tamamen Çin’in “iç işi” olduğunu, hiçbir dış gücün “insan hakları bahanesiyle” bunlara müdahale etmesini kabul etmeyeceklerini söyleyerek, G7 ülkelerine Çin’i suçlamayı bırakıp kendi tarihlerine ve insan hakları sicillerine bakmalarını tavsiye etti. Çin’in nükleer stratejisinin tamamen savunma amaçlı olduğunu ve nükleer silahlara sahip ülkeler arasında “ilk kullanan olmama” taahhüdünü yapan tek ülke olduğunu hatırlatan Hua, ülkenin nükleer kapasitesini ulusal güvenliğin gerektirdiği asgari seviyede tutacağını, bu konudaki tutumunun çarpıtılmaması gerektiğini kaydetti.
Çin’in G7’ye Eleştirisi
Hua, G7 liderlerinin “Tayvan’da statükoyu tek taraflı olarak değiştirmeye yönelik girişimlere karşı olduklarına” yönelik açıklamasını eleştirdi ve Tayvan’ın Çin’in parçası olduğunu, Tayvan sorununun Çinliler tarafından çözülmesi gerektiğini ifade etti. Hua, ABD’nin ekonomik ve ticari ilişkileri siyasileştiren ve silah olarak kullanan en büyük baskıcı güç olduğunu belirtti.
GÜNDEM
30 Mayıs 2023GÜNDEM
30 Mayıs 2023EKONOMİ
30 Mayıs 2023GÜNDEM
30 Mayıs 2023GÜNDEM
30 Mayıs 2023GÜNDEM
30 Mayıs 2023SPOR
30 Mayıs 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.