Çin’in İlk Toryum Reaktörü İşletim İzni Aldı
Çin, ülkenin ilk toryum reaktörü için işletim izni verdi. South China Morning Post’un haberine göre, 7 Haziran’da verilen izinle Şanghay Uygulamalı Fizik Enstitüsü, reaktörü 10 yıl süreyle işletebileceği süreci test faaliyetleriyle başlatacak.
Gobi Çölü’ndeki Wuwei’de bulunan erimiş tuzdan elde edilen sıvı yakıt kullanılan reaktör, arttırılmış güvenlik, azaltılmış atık ve iyileştirilmiş yakıt verimliliği dahil geleneksel uranyum reaktörlerine göre çeşitli avantajlar sunuyor.
Toryum ayrıca uranyum ile karşılaştırıldığında daha bol bulunan bir kaynak olarak öne çıkarken Çin’de ise önemli toryum rezervleri bulunuyor. Çin’in toryum rezervlerinin 20 bin yıldan fazla sürede ülkenin toplam enerji ihtiyacını karşılamaya yeteceği tahmin ediliyor.
Toryum reaktörlerinin kullanımının Çin’in enerji güvenliğini güçlendirebileceği ve toryum reaktör teknolojisinin geniş ölçekli kullanımının çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunabileceği ifade ediliyor.
Proje 2011 yılında başlatılmış ancak 2018’e kadar inşaat sürecine geçilmemişti. Öte yandan, tesisin yüksek güvenlik standartlarını karşıladığını doğrulamak ise çevre yetkililerinin iki yıldan fazla zamanını aldı.
Çin’in enerji ihtiyacını karşılamak için bu reaktörün işletilmesi önemli bir adım olabilir. İnşaat aşamasında yaşanan gecikmeler, tesisin yüksek güvenlik standartlarına uygunluğunun doğrulanması için harcanan zaman, bu teknolojinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Çin, bu teknolojiyi geniş ölçekte kullanarak çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilir.
GÜNDEM
27 Eylül 2023GÜNDEM
27 Eylül 2023EKONOMİ
27 Eylül 2023GÜNDEM
27 Eylül 2023GÜNDEM
27 Eylül 2023GÜNDEM
27 Eylül 2023SPOR
27 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.