Kakhovka Barajı’nın Yıkılmasıyla Ukrayna’da İnsani Durum Kötüleşti
Kakhovka Barajı’nın yıkılması, Ukrayna’da insani durumun kötüleşmesine neden oldu. Associated Press (AP) ajansı muhabiri Griffiths, yaptığı mülakatta, barajın yıkılmasının ardından 700 bin kişinin daha içme suyuna ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ayrıca, bu durumun dünya genelinde gıda fiyatlarının yükselmesine, milyonlarca yoksulun daha az yemek yemesine yol açacağı uyarısında bulundu.
Barajın yıkılmasıyla oluşan su baskını, virüs gibi yayılan bir sorun haline geldi. BM’nin Ukrayna’daki su baskınlarının olduğu bölgelerde çalışan yardım gruplarıyla birlikte 30 bin kişiye ulaştığı belirtildi. Ancak Rusya’nın kontrolündeki bölgelerdeki taşkın mağdurlarına erişime izin vermediği için bu sayı daha da artabilir.
Griffiths, acil müdahalenin hayatları kurtarmak için önemli olduğunu ancak Dinyeper Nehri’nin hem Rusya’nın hem de Ukrayna’nın kontrolünde olan taraflarındaki 700 bin kişinin uygun içme suyu yoksunluğu sorununun olduğuna işaret etti. Önemli tarım alanlarının da sular altında kaldığına dikkat çeken Griffiths, Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki reaktörleri soğutmak için gerekli suyun sağlanması sorununun da yakın olduğunu belirtti.
Su taşkınları, savaş nedeniyle olan kara mayınlarını da farklı bölgelere taşıyarak özellikle çocuk ve yaşlıları tehdit edebilir. Barajın yıkılmasının geniş kapsamlı sonuçları olduğunu anımsatan Griffiths, Ukrayna’nın bu sorunla baş edebilmesi için BM’nin daha fazla fon sağlanması başvurusunda bulunmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ile birlikte çalışan Griffiths, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması için çaba gösterdiklerini belirtti. Anlaşmanın uzatılmasıyla amonyağın başka bölgelere de ulaştırılması ve küresel gıda güvenliği için hayati önem taşıyan amonyak ihracatının artırılması hedefleniyor.
Kakhovka Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin bombalanması, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısıyla birlikte gerçekleşti. Barajın vurulmasına yönelik Ukrayna ve Rusya, birbirlerini suçlayan açıklamalar yapmıştı. Bu olayın ardından, BM, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı imzalayarak küresel gıda fiyatlarının etkisini azaltmayı amaçlamıştı. Anlaşmanın süresi 18 Temmuz’da dolacak.
GÜNDEM
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023EKONOMİ
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023GÜNDEM
22 Eylül 2023SPOR
22 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.