BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİR YOLU HATTI İLE ASYA- AVRUPA ULAŞIMI KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR
BTK Demir Yolu Hattı, ilk ihracat treninin 2020 yılında Çin’e ulaşmasıyla büyük bir başarı elde etti. Bu süre zarfında, demir yolu hattında 2 milyon 405 bin ton yük taşındı.
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den başlayarak Gürcistan’ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Kars’a uzanan demir yolunun uzunluğu 829 kilometre. Bu yol, Avrupa ile Çin arasında kesintisiz bir ulaşım kanalı sağlamaktadır.
BTK Demir Yolu Hattı, Asya’daki ürünlerin Avrupa’ya ulaştırılma süresini 15 güne kadar indirdi. Kısa vadede 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşıması hedefleniyor. 2034 yılına kadar ise 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük taşınması öngörülüyor.
BTK Demir Yolu Hattı’nın açılması ile Türkiye’den başlayarak Kafkasya, Orta Asya ve Çin arasındaki kesintisiz ulaşım girişimi olan Orta Koridor’un bir ayağı tamamlanmış oldu. Bu sayede, tarihi İpek Yolu’nun canlanması için önemli bir eşik daha aşılmış oldu.
Orta Koridor rotası etkin kullanıldığı takdirde, Orta Asya ülkeleri Avrupa-Çin ticaretinden ekonomik fırsatlar elde edebilecek. Bu projenin başarısı, demir yolunun sadece yük taşımacılığına değil, aynı zamanda turizm ve ticaret açısından da büyük faydalar sağlayacağını göstermektedir.
Sonuç olarak, BTK Demir Yolu Hattı, Asya-Avrupa ulaşımını kesintisiz hale getirmesiyle büyük bir başarı elde etti. Bu projenin başarısı, Orta Koridor’un diğer ayağı olan İran-Türkmenistan-Kazakistan demir yolu hattının da tamamlanmasıyla daha da artacaktır.
GÜNDEM
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023EKONOMİ
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023SPOR
09 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.