Sınır Kapısında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Türkiye’ye seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın ve diğer ülkelerden gelen ziyaretçilerin kara gümrük kapılarında bekletilmeden işlemlerinin yapılması önemlidir. Ticaret Bakanlığı, ülkemize gelen ziyaretçilerin mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirleri alarak, işlemlerin hızlıca tamamlanmasını sağlamaktadır.
Sınır kapısında bekletilmeden işlemlerin tamamlanması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlara dikkat ederek, ülkemize giriş yapmanız kolaylaşacaktır. İşte dikkat edilmesi gereken hususlar:
Son Bir Yıl İçinde En Az 185 Gün Yurt Dışında Bulununuz
Ülkemize giriş yapacağınız tarihten geriye doğru son bir yıl içinde en az 185 gün yurt dışında bulunduğunuzdan emin olunuz. Bu durumun e-Devlet üzerinden sorgulanması mümkündür. Bu sayede, Türkiye’ye giriş yaparken herhangi bir sorun yaşamazsınız.
Ehliyet ve Pasaport İbrazı
Ülkemize giriş esnasında taşıtı getiren kişinin ehliyetinin ve pasaportunun veya pasaport yerine geçen kimlik belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu belgelerin ibraz edilmesi sayesinde işlemleriniz daha hızlı tamamlanacaktır.
Yabancı Pasaportla Giriş Yapma
Yabancı pasaportla giriş yapmanız durumunda oturum izni hariç en fazla 90 gün süre verilmektedir. Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilerin ise bu durumlarına uygun kimlik veya pasaportları ile giriş yapmaları halinde taşıtlarına 730 gün süre verilir.
Sigorta Poliçesi ve Ruhsat İbrazı
Ülkeye girişte taşıta ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesiyle taşıtın ruhsatının ibrazının zorunlu olduğu vurgulanmaktadır. Bu belgelerin ibraz edilmesi sayesinde, işlemleriniz daha hızlı tamamlanacaktır.
Tercümeli Emeklilik Belgesi İbrazı
Yurt dışından emekli olanlara sağlanan kolaylıklardan yararlanmak için konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümeli emeklilik belgenizi yanınıza almayı unutmayın.
Başkasına Ait Taşıtla Giriş Yapma
Başkası adına kayıtlı bir taşıtla giriş yapmanız durumunda geçerli bir vekaletname ibraz edilmesi gerekmektedir. Verilen süre içerisinde taşıtın Türkiye’de bırakılarak yurt dışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde, taşıtın gümrük idaresine teslim edilmesi veya başka birisi tarafından kullanılmayacağını belirten taahhütnamenin verilmesi gerekmektedir.
Hak Sahibi Ülkedeyse Aracı Yakınları Kullanabilir
Geçici olarak ithal edilen taşıt, hak sahibinin Türkiye’de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Ancak, taşıtın hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması veya süresi içesinde yurt dışına çıkarılmaması durumunda cezai müeyyide ile karşılaşılabilir.
Sonuç
Ülkemize seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın ve diğer ülkelerden gelen ziyaretçilerin kara gümrük kapılarında bekletilmeden işlemlerinin tamamlanması için yukarıdaki hususlara dikkat etmeleri önemlidir. Bu sayede, işlemleriniz daha hızlı tamamlanacak ve Türkiye’ye girişiniz kolaylaşacaktır.,
GÜNDEM
29 Kasım 2023GÜNDEM
29 Kasım 2023EKONOMİ
29 Kasım 2023GÜNDEM
29 Kasım 2023GÜNDEM
29 Kasım 2023GÜNDEM
29 Kasım 2023SPOR
29 Kasım 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.