Müslümanlar Hedef Alınmaya Devam Ediyor: 2022 Müslüman Karşıtı Irkçılık Raporu
Avusturya Müslümanlar için Dokümantasyon ve Danışmanlık Merkezince hazırlanan “2022 Müslüman Karşıtı Irkçılık Raporu”, kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, 2021’de Müslümanlara yönelik 1061 saldırı yaşandığı belirtilirken, 2022’de bu sayı 1324’e yükseldi. Saldırıların yüzde 81,6’sı dijital platformlarda gerçekleşirken, dijital platformlarda Müslümanlara yönelik nefret söylemi yüzde 92 ile en yüksek orana sahip oldu.
Raporda, Müslüman karşıtı ırkçılığa maruz kalanların yüzde 40,2’sini kadınların, yüzde 15,2’sini erkeklerin oluşturduğu kaydedildi. Mağdurların yüzde 44,7’si ise cinsiyet belirtmedi. Dijital platformların dışında en çok saldırı park, meydan ve sokak gibi halka açık yerlerde meydana geldi. Saldırıların yüzde 16’sı eğitim kurumlarında, yüzde 11’i hizmet sektöründe, yüzde 8,2’si ise karakol gibi emniyet birimlerinde yaşandı.
Raporda, en çok Müslüman karşıtı ırkçı eylemin başkent Viyana’da yaşandığı belirtilirken, bu saldırıların belirli bir kısmını yansıttığı vurgulandı. Avusturya Müslümanlar için Dokümantasyon ve Danışmanlık Merkezi yetkilisi Ümmü Selime Türe, Müslüman karşıtı ırkçılığın Avusturya’da sıradanlaşmaya başladığını belirterek, taraflı kuruluşların İslam ve Müslümanlara yönelik “sözde akademik çalışmalarının” belirleyici bir rol oynadığının altını çizdi.
Türe, “Toplumda Müslüman karşıtı ırkçılık o kadar çok normalleşti ki bunun varlığı siyasi alanda reddediliyor. Siyasetçiler ve siyasi partilerin bunu kabul etmemesi, aslında (bir soruna) işaret ediyor. Burada yaşayan Müslümanların gündelik hayatta yaşadıkları tecrübelerin (saldırıların) yok sayılması anlamına geliyor.” görüşünü paylaştı.
Raporda, Müslümanlara yönelik nefret söylemi ve saldırıların artması nedeniyle Müslümanlar için Dokümantasyon ve Danışmanlık Merkezi’nin çalışmalarının daha ileri bir seviyeye taşınması gerektiği belirtildi. Merkezin gönüllülük esasıyla faaliyetlerini sürdürdüğü ve çeşitli alanlarda desteğe ihtiyaç duyduğu ifade edildi. Başta Müslümanlara ait dernek ve teşkilatlar olmak üzere toplumun birçok kesimine çağrıda bulunan Türe, destek ve dayanışmanın kendileri için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Sonuç olarak, Müslüman karşıtı ırkçılığın artması ve normalleşmesi, Avusturya’da yaşayan Müslümanlar için ciddi bir endişe kaynağıdır. Dijital platformlarda gerçekleşen nefret söylemleri ve saldırılar, halka açık yerlerde gerçekleşen ırkçılık ve eğitim kurumlarında yaşanan sıkıntılar, Müslümanların günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, Müslümanlara yönelik ırkçılığın kabul edilmesi ve bu soruna karşı somut adımlar atılması gerekmektedir.
GÜNDEM
07 Haziran 2023GÜNDEM
07 Haziran 2023EKONOMİ
07 Haziran 2023GÜNDEM
07 Haziran 2023GÜNDEM
07 Haziran 2023GÜNDEM
07 Haziran 2023SPOR
07 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.