DOLAR 27,2525 0.16%
EURO 28,9154 0.23%
ALTIN 1.675,45-0,04
BITCOIN %
İstanbul
24°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Arabulucular Kiralık Konut Uyuşmazlıklarında Yargıyı Rahatlatıyor
  • Manşet24
  • Gündem
  • Arabulucular Kiralık Konut Uyuşmazlıklarında Yargıyı Rahatlatıyor

Arabulucular Kiralık Konut Uyuşmazlıklarında Yargıyı Rahatlatıyor

ABONE OL
27 Haziran 2023 11:58
Arabulucular Kiralık Konut Uyuşmazlıklarında Yargıyı Rahatlatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Arabuluculuk: Konut Sahipleri İle Kiracılar Arasındaki Uyuşmazlıkların Çözümü

Konut kira artışı oranlarının üst sınırının yüzde 25 olarak bir yıl uzatılacağı açıklamasının ardından konut sahipleri ile kiracılar arasındaki olası uyuşmazlıklar yeniden gündeme geldi. Taraflar sorunun çözümü için mahkemeye başvururken, dava süreci ise 2 yıla kadar uzayabiliyor. Uyuşmazlıklar nedeniyle mahkemelerde yoğunluk oluşturan kira davalarında, taraflara hızlı çözümü ise arabuluculuk sistemi sunacak.

Arabuluculuk Nedir?

Arabuluculuk, uyuşmazlıkların çözümü için tarafların anlaşarak başvurabileceği bir alternatif çözüm yolu olarak karşımıza çıkıyor. Uyuşmazlık konusunda uzman arabulucular, tarafların taleplerini dinleyerek, sorunun çözümü için adil ve dostane bir çözüm yolu sunuyor.

Arabuluculuk, yargı sistemindeki yoğunluğu azaltırken, anlaşmazlıkların daha hızlı çözülmesini sağlıyor. Bu sayede vatandaşın yargıya olan güveni de artmış oluyor.

Kiracı ve Konut Sahibi İlişkisinde Arabuluculuk Sistemi

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı. 1 Eylül’de yürürlüğe girecek düzenlemeyle kiracı ve kiralayan arabulucuya başvurmadan dava açamayacak.

Arabuluculukla Sorun Dostane Bir Şekilde Çözülecek

Konut sahiplerinin taraflar arasında sözleşme varsa 5 yılı doldurmadan kira tespiti için dava açamayacağını, 5 yılı aşmamış sözleşmeler kapsamında kira artışlarının dava açılsa bile üst sınırın yüzde 25’i geçemeyeceğini sözlerine ekleyen avukat Mehmet Baykurt, arabulucuların baroya kayıtlı bu alanda eğitim alan uzman avukatlar olduğuna işaret etti. Taraflar bu konuda başvurularını yaptığı zaman avukat her iki tarafı çağırıyor, talepleri iletiyor, uzlaştırabiliyorsa bunu hemen sonuca götürüyor. Her iki tarafın kabulüyle oluşan sonuç da zaten mahkeme ilamı hükmündedir. Arabulucunun tarafları uzlaştırma süresi en fazla bir hafta, 10 gün ya da bilemedin 20 gündür ama siz arabuluculukta anlaşamadığınız zaman doğal olarak anlaşmayan taraf mahkemeye başvuracak. Mahkeme süreci de en az 1-2 yıl sürmektedir.

Arabuluculuğun, konut sahipleri ve kiracılar arasındaki uyuşmazlıkların dostane bir şekilde çözülmesine yardımcı olduğu gibi, maddi ve zaman tasarrufu da sağladığı bilinmektedir. Arabuluculuk ücretini ödemekten imtina eden kişi yargılama safhasında daha büyük bir masrafa katlanmak zorunda kalacak. Çünkü arabuluculuk sisteminde belki 800-900 lira, belki daha da düşük bir ücret ödeyecekken yargılamada bilirkişi raporu gelecek, harçlar ödenecek, ilam, vekalet ücreti ödenecek, bunlar hesaba katıldığı zaman ciddi bir meblağ ortaya çıkıyor.

Sonuç Olarak

Arabuluculuk, konut sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlıkların dostane bir şekilde çözülmesini sağlayan, yargı sistemine maddi ve zaman tasarrufu sağlayan bir alternatif çözüm yolu olarak karşımıza çıkıyor. Uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuk sistemi, tarafların haklarını korurken, anlaşmazlıkların daha hızlı ve adil bir şekilde sonuçlanmasına yardımcı oluyor. Kiracılar ve konut sahipleri arasındaki uyuşmazlıklarda arabuluculuk sistemi, tarafların dostane bir şekilde çözüm bulmasına yardımcı olacak.,

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.