Almanya Ekonomisi Teknik Resesyona Girdi: İlk Çeyrekte GSYH %0,3 Daraldı
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ilk çeyreğe ilişkin Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) nihai verilerini açıkladı. Bu yılın birinci çeyreğinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, bir önceki çeyreğe kıyasla %0,3 küçüldü. Destatis, öncü verilerle, ekonominin ilk çeyrekte büyüme kaydetmeyeceğini öngörmüştü. Alman ekonomisi, ilk çeyrekteki %0,3 daralmanın ardından “üst üste iki çeyrek GSYH’de küçülme yaşanması” olarak ifade edilen teknik resesyona girmiş oldu.
Kamu harcamaları %4,9 gerilerken, makine ve ekipman harcamalarında %3,2 ve inşaat yatırımlarında %3,9 artış gözlemlendi. Aynı dönemde mal ve hizmet ihracatı %0,4 artarken, ithalat %0,9 düştü. Yüksek fiyat artışlarının devam etmesi, yılın başında Alman ekonomisini baskılamaya devam etti.
Alman hükümeti, ekonomide bu yıl %0,4 büyüme bekliyor. Önde gelen Alman ekonomi enstitüleri ise ülke ekonomisinin bu yıl %0,3 büyümesini öngörüyor. Ukrayna’da devam eden savaş, demografik değişim ve mevcut enerji geçişi, gelecek yıllarda yapısal olarak Alman ekonomisine ağırlık verecek.
Alman ekonomisinin “geçen yazdan beri korkulan şeyi bu kış yaparak” teknik bir resesyona girdiği belirtiliyor. Sıcak kış havası, Çin ekonomisinin yeniden açılması ve tedarik zinciri aksaklıklarının hafiflemesinin de yardımıyla sanayi faaliyetlerinde toparlanma, ekonomiyi resesyon tehlikesi bölgesinden çıkarmak için yeterli olmadı. Özel tüketim hala yüksek olan perakende enerji fiyatlarından olumsuz etkilenmeye devam etti.
Döngüsel faktörlerin yanı sıra, Ukrayna’da devam eden savaş, demografik değişim ve mevcut enerji geçişi, önümüzdeki yıllarda yapısal olarak Alman ekonomisine ağırlık verecek. Almanya’nın ilk çeyrek ekonomik büyümesine ilişkin değerlendirmesinde, Alman ekonomisinin ciddi bir resesyonun en kötü senaryosu olmadığı, geçen yaza göre neredeyse %1’lik bir düşüş yaşadığı ifade edildi.
Enerji fiyatlarındaki büyük artış, yılın ilk yarısında etkisini gösterirken, martta %7,4 olan yıllık enflasyon ise enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle nisanda beklentilere yakın olarak %7,2’ye geriledi. Almanya’nın ekonomik krizden çıkışı için alınacak tedbirler merakla bekleniyor.
GÜNDEM
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023EKONOMİ
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023SPOR
09 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.