Seçimlerde Oy Kullanma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Seçimlerin yaklaştığı bugünlerde, seçmenlerin oy kullanma işlemleri hakkında bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir. Seçmenler, oy kullanma işlemini gerçekleştirmek için belirli bir süreç izlemelidirler. Bu süreç, 6 adımdan oluşmaktadır.
1- Sandığa Gitmeden Önce Bilgi Edinin
İlk adım, nerede oy kullanacağınızı öğrenmektir. Seçmen bilgi kağıdı elinize ulaşmadıysa, YSK’nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağınız yeri ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.
Ayrıca, oy kullanma saatlerine de dikkat etmelisiniz. Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanmaktadır. Saat 17.00’den sonra gelen seçmen oy kullanamaz.
2- Kimlik Belgesi Unutulmamalıdır
İkinci adım, üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgesini unutmamaktır. Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecektir. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacaktır.
3- Cep Telefonu İle Kabine Girilmemelidir
Üçüncü adım, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmemesidir. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecektir.
4- Oy Pusulasına Mühür Dışında İşaret Konulmamalıdır
Dördüncü adım, oy pusulasına mühür dışında işaret konulmamasıdır. Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünü basarak oyunu kullanacaklardır. Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecektir. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecektir.
5- Pusulalar Tek Zarfa Konulmalıdır
Beşinci adım, pusulaların tek zarfa konulmasıdır. Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecektir. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacaktır.
6- Oy Kullanıldıktan Sonra İmza Atılmalıdır
Altıncı ve son adım ise, oy kullanıldıktan sonra imza atılmasıdır. Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacaktır.
Seçmenlerin bu süreçleri takip etmeleri, oy kullanma işlemini daha kolay ve hızlı hale getirecektir. Ayrıca, seçmenlerin oy kullanma işlemlerinde görevli sandık kurulu üyelerine saygılı davranmaları önemlidir. Bu adımları takip ederek, herkesin demokratik hakkı olan oy kullanma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.,
GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023EKONOMİ
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023GÜNDEM
02 Haziran 2023SPOR
02 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.