ABD Uçağı Tayvan Boğazı’nda Uçtu
ABD’nin Pasifik’teki 7. Filosu, Tayvan Boğazı’nda bir keşif uçağıyla uçuş gerçekleştirdi. Açıklamada, uçuşun ABD’nin özgür ve açık Hint-Pasifik anlayışına bağlılığının göstergesi olduğu belirtildi. Tayvan Boğazı’nda uluslararası uygun faaliyetiyle ABD, tüm ülkelerin haklarını ve özgürlüklerini koruyor. Ancak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, uçağın seyri boyunca gözlenerek takip altına alındığını ve Çin savaş uçaklarının teyakkuzda olduğunu aktardı.
ABD’nin uçuşu sansasyona çevirdiği belirtilerek, ABD ordusunun son günlerde gemilerini ve hava araçlarını, Çin’i provoke etmek için sıkça kullandığı ifade edildi. Bu, ABD’nin bölgede sorun çıkaran, Tayvan Boğazı’nda barışı ve istikrarı sabote eden taraf olduğunu gösteriyor.
Tayvan Savunma Bakanlığı da uçuşu doğruladı ve sıra dışı bir durumla karşılaşılmadığını kaydetti. ABD’nin Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze muhribi USS Milius, 17 Nisan’da Tayvan Boğazı’ndan geçmişti.
Öte yandan Tayvan Savunma Bakanlığı, gün içinde Ada çevresinde Çin’e ait 36 askeri hava aracının ve 6 savaş gemisinin tespit edildiğini duyurdu. Bakanlığın açıklamasında, 36 hava aracından 19’unun, Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Bölgesi” (ADIZ) ilan ettiği sahada uçtuğu ve Tayvan Boğazı’nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiği belirtildi.
Çin, ABD’nin önceki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’deki ziyaretinden bu yana, Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artırmış, Tayvan Boğazı’nı ayıran itibari “orta çizgi”yi geçtiği uçuşları düzenli hale getirmişti. Çin ordusu, Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in bu ay başında Orta Amerika ve ABD’ye ziyaretlerinin ardından 8-10 Nisan tarihlerinde Ada çevresinde askeri tatbikat yürütmüştü.
Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor. Ancak Pekin, “Tek Çin” ilkesini vurgulayarak, Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.
Sonuç olarak, ABD’nin Tayvan Boğazı’nda gerçekleştirdiği uçuş, ABD’nin bölgedeki varlığına dair bir gösterge olarak değerlendirilebilir. Ancak Çin’in tepkisi de göz ardı edilemez. Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görürken, Tayvan da bağımsızlığını korumaya çalışıyor. Bu nedenle, bölgede gerilimler zaman zaman tırmanabiliyor.,
GÜNDEM
27 Eylül 2023GÜNDEM
27 Eylül 2023EKONOMİ
27 Eylül 2023GÜNDEM
27 Eylül 2023GÜNDEM
27 Eylül 2023GÜNDEM
27 Eylül 2023SPOR
27 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.