Diyabet Hasta Sayısı 2050’de 1,3 Milyara Ulaşacak
Yeni araştırmalar, dünya genelinde diyabet hastalığı oranlarının artmaya devam ettiğini gösteriyor. 2021’de 529 milyon olan diyabet hastası sayısı, 2050’de 1,3 milyarın üzerine çıkacak. Bu veriler, The Lancet ve The Lancet Diabetes & Endocrinology dergilerinde yayınlandı.
Uzmanlar, diyabetin dünya genelinde diğer hastalıklardan daha büyük bir tehdit olduğunu söylüyor. Diyabet oranlarının dünya genelinde düşmesi beklenmiyor ve bu durum, insanlar ve sağlık sistemleri için endişe verici bir durum oluşturuyor.
Albert Einstein Tıp Fakültesi’nden Doktor Shivani Agarwal, diyabetin zamanımızın en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olduğunu söylüyor. Önümüzdeki otuz yılda her ülkede, yaş grubunda ve cinsiyette diyabet oranlarının agresif bir şekilde artacağı ve dünya genelindeki sağlık sistemleri için ciddi bir zorluk teşkil edeceği belirtiliyor.
BM, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık 9,8 milyar olacağını tahmin ediyor. Bu da, o zamana kadar yedi veya sekiz kişiden birinin diyabetle yaşayacağı anlamına geliyor.
Araştırmacılar, diyabet vakalarının çoğunu oluşturan tip 2 diyabetin büyük ölçüde önlenebilir olduğunu vurguluyor. Hastalık seyrinde erken teşhis edilip yönetilirse potansiyel olarak geri döndürülebilir. Ancak obezitedeki artışın neden olduğu birden fazla faktörün etkisiyle dünya genelinde diyabet oranlarının arttığı belirtiliyor.
Azınlık etnik gruplarının yaşadığı yapısal ırkçılığın ve coğrafi eşitsizliğin dünya genelinde diyabet, hastalık, hastalık ve ölüm oranlarını hızlandırdığına dikkat çekiliyor. Bu nedenle, diyabetle mücadele etmek için yapılacak çalışmaların daha kapsayıcı ve adil olması gerekiyor.
GÜNDEM
25 Kasım 2023GÜNDEM
25 Kasım 2023EKONOMİ
25 Kasım 2023GÜNDEM
25 Kasım 2023GÜNDEM
25 Kasım 2023GÜNDEM
25 Kasım 2023SPOR
25 Kasım 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.